Иван Михајлов Гаврилов (26 август1896 – 5 септември1990), познат уште како Ванчо Михајлов, Ванче Михајлов и Радко — раководител на ВМРО и контроверзна историска личност

Read More

Калиманци — село во Општина Свети Врач, во околината на градот Свети Врач (Сандански), Пиринска Македонија, југозападна Бугарија. Калиманци Знаме Амблем Калиманци Координати: 41°45′N23°25′E Земја

Read More

Фи Лебед или φ Лебед — систем од две ѕвезди[11] во северното соѕвездиеЛебед. Слабо видлива со голо око со привидна ѕвездена величина од 4,70.[2] Годишната

Read More

Liquid Tension Experiment (LTE) бил инструментален рок проект кој се состоел од членовите на Dream Theater – Џон Петручи (гитара), Џордан Рудес (клавијатури) и Мајк

Read More

NGC 3422 — леќеста галаксија во соѕвездието Пехар, заведена во Новиот општ каталог на објекти на длабокото небо. NGC 3422 Соѕвездие Пехар Епоха Ј2000.0 Положба

Read More

Дрис Девенинс (холандски: Dries Devenyns; р. 22 јули 1983) — белгиски професионален друмски велосипедист, кој вози за UCI World Tour екипата Декојнинк-Квик Степ.[2] Дрис Девенинс

Read More

Крушевската афера или Јосифовата провала започнала во месец февруари1902 година, а со неа бил опфатен Битолскиот револуционерен округ, поточно Крушевската револуционерна околија[1]. . . .

Read More

অস্কার লিওনার্দ কার্ল পিস্টোরিয়াস (ইংরেজি: Oscar Leonard Carl Pistorius; জন্ম: ২২ নভেম্বর, ১৯৮৬) দক্ষিণ আফ্রিকায় জন্মগ্রহণকারী বিখ্যাত দৌড়বিদ। তার দুই পা নেই; ফলে তিনি টি৪৩

Read More